lunes, 26 de agosto de 2019

Narcís Monturiol i les pedres de l'infern de Sebàstia Roig i Toni Benages y Gallard


L'estupenda editorial Males herbes és passa al món del còmic amb aquests dos autors. Anteriorment hi havien publicat "Les extraordinàries aventures de Francesc Pujols" i ara sant tornem-hi amb aquest obra, aquest cop a totcolor.

Trobem una aventura situada a Cadaqués, on a mitjans del segle XIX trobem establert a en Narcís Monturiol  (enllaço vikipedia pels despistats) Degut a uns assumptes socialistes (els de veritat, no els que tenim ara) ha hagut d'abandonar Barcelona. A les costes del cap de creus fa unes setmanes qued pescadors.  En culpen a la Sabana, una noia que viu sola i que,  com a tota noia independent i que viu sola, l'acusen de ser una mica bruixa (de les que fan mals d'ulls, encanteris i es cruspeixen nens o pescadors). Finalment s'oferirà una recompensa per esbrinar el que realment passa i en Narcís i la Sabana, junt el forçut Congre i en Diri, fill d'un dels pescadors desapareguts, s'endinsaranu a unes  coves per trobar la veritat.

Narcís Monturiol i les.... és un còmic pulp, una aventura que retrau a les novel·les decimonòniques amb artefactes estranys (steam punk), i  un munt d'homenatges (Indiana Jones, el llibre de la selva....)  i on l'aventura crida a l'aventura. Però també trobem referències a la Ben Plantada d'Eurgeni d'Or, on la Sabana seria una transsumpte de la Lidia de Cadaqués (1). El seu dibuix  un aire tintinesc on tot té relleu i és una preciositat de línies clares. La trama pot resultar una mica maniquea on els bons són molt bons i els dolents molt dolents, però això és una invitació perquè els petits de la casa puguin gaudir de l'aventura proposada i els més grans ens remuntem a la nostra infància. La història té prou crítica social: als diners  y a la política de l'època, la qual cosa permet gaudir-la a un nivell més adult. Tot el que pública Males Herbes té un segell de qualitat propi i sempre resulta interessant i per descomptat aquesta obra no s'hi queda enrere.



(1): https://elbiblionauta.com/ca/2017/10/30/narcis-monturiol-i-les-pedres-de-linfern-2017-sebastia-roig-i-toni-benages/



No hay comentarios: