viernes, 2 de noviembre de 2012

Fago de Carles Porta

Fago es un poble del Pirineu d'Osca on al gener de 2007, van assassinar el seu alcalde. La premsa en un primer moment van parlar d'un fuenteovejuna contemporani, ja que l'alcalde tenia problemes amb diversos veïns als que feia la vida més difícil. Als pocs dies van detenir a Santiago Mainar l'únic veí que havia sortit als medis parlant del cas sempre titllant al alcalde mort de tirà i home sense escrúpols. En un primer moment Mainar es confessa autor dels fets perquè textualment diu que així: "dejaran en paz al resto de vecinos". A partir d'aquí comença la historia de Marisa la germana gran dels Mainar per defensar el seu germà.


Carles Porta va tenir un gran èxit literari amb els seu llibre Tor, on explicava una espiral d'odis que van acabar en diversos assassinats al Pirineu Català. Tan Tor com Fago es basen en fets reals pero Fago a diferencia d'aquell llibre aquest es basa en la fe i l'amor d'una germana en creure que el seu germà no es un assassí.  

Llegit el llibre es generen molts dubtes que Mainar fos el veritable assassí o que almenys que  ho fes sol . Si hagués estat jutjat per un jurat popular segurament hagués sigut declarat  no culpable. A Carles Porta no l'importa si Mainar es culpable o innocent, el que narra es la passió de Marisa i amb el cas de  Fago fa una una denuncia del sistema judicial i mediàtic en el que vivim com una maquinaria ben engreixada pot esclafar un individu sense cap contemplació (una maquina composta per la policia, les forces judicials i L'opinió pública).   La narració de Porta es molt natural i carregada de detalls i sentiments que converteixen Fago en un llibre altament recomanable pels amants de la no ficció.

2 comentarios:

Quadern de mots dijo...

No sé massa bé què em passa amb aquest autor. He tingut els llibres a les mans però els he deixat. He llegit que tant en el cas de Tor com ara hi ha molta feina d’investigació. T’hauré de fer cas quan dius “altament recomanable”. El tindré en compte (però va per llarg, ara tinc molta feina i molts llibres pendents).

Anónimo dijo...

A mi em va agradar molt, sobretot perquè és un llibre de no ficció que et porta a plantejar què és veritat i què no en tota la història.