miércoles, 30 de mayo de 2012

Dansa amb Dracs de G.R.R. Martin

Aquest es la cinquena part de la Cançó de Gel i Foc aparegut després d'una llarga espera el 9 de Maig en català. L'Edició en castellà encara trigara uns dies fins el 22 de juny

Crec que aquestes alçades aquells que sou seguidors de l'obra de Martin sabeu que aquest llibre més que una continuació de A feast for a crows es una narració que emmarca el mateix temps cronològic però narra'n els fets que no s'explicaven en aquesta última novel.la es a dir els que transcorren al mur amb Jon i més enllà amb Bran i a Hinvernalia amb el traïdor d'en Theon però també  els que transcorren a Meeren i a la badia dels esclaus on Daenaerys ha format el seu regne. Apareix amb molta força el PVO's de Barristan Selmy que ens donara noves dades sobre la guerra que va portar en Robert Baratheon al poder.  

A partir de cert punt traspassa la cronologia imposada per Martin per després en els capitols finals explica nous aconteixaments per fer de pont amb el futur sisè llibre on retornen els PVO's de Cersei, Jaime i Arya respecte a Festí de Corbs. 

A mi el llibre m ha fascinat novament, la cançó de gel i foc es pura heroïna per aquells que hi estem atrapats. La capacitat d'evocació de Martin es infinita per transportar-nos al seu mon i submergir-nos en el seu imaginari. En llibres plens de passatges genials, somnis i premonicions. Les mil i pico pagines de Dansa amb dracs, son una reflexió sobre el poder, com aconseguir-ho, com governar, si fer el que es just es bo per la salut d'un regne.  O si es poden trenca tradicions mil.lenaries sense conseqüències.  Es una narració on te molt més pes la psicologia dels personatges i l'explicació dels actes de cadascun d'ells, al igual que passava a Festí de Corbs, es deixen notar i molt els quatre genets de l'apocalipsi. Es un llibre que humanitza -encara més si es vol- als protagonistes d'aquesta auca.  

Ara que a l'hora de la veritat la historia no ha avançat gaire, cert que trobem un parell de sorpreses realment impactants però geograficament no hi hauran grans avenços. Aixo si sembla però que les fitxes ja estan col·locades pels moviments finals tot i que teòricament queda'n dos llibres i ves a saber que ens guarda en Martin. Però no puc dir que m'hagi avorrit en cap moment hi ha que aquest llibre serà una nova font de càbales i teories per els foros de Asshai. Dansa amb dracs presenta una textura semblant a la de Festí de corbs que va ser una lleugera decepció per molts. Per mí el retrobament amb els antics personatges que feia quatre anys -per altres once- que no sabia d'ells ha estat feliç per mi, ells han patit bastant. No dubto en possar-li un 5 de 5 a aquesta entrega. 

PD: deixo aquí l'espectacular portada de Gigamesh per a Danza de Dragones i recorde'm que sortirà el 22 de juny.

2 comentarios:

Quadern de mots dijo...

El tinc a la tauleta pendent de començar i, ara que ja el tinc, estic esperant el millor moment per obrir-lo i gaudir-ne. Pinta molt i molt bé, suposo que com la resta. Ara, amb l’afegit de llegir-lo en català.
Esperant el sisè...

Miquel del Pino dijo...

Idem!, esperem que no tardi tan el próxi. No crec que et defraudi en cap sentit.

bona lectura!