miércoles, 10 de abril de 2013

Praga Mortal de Philip Kerr

Em vaig acomiadar de Bernie Gunther quan va salpar en un vaixell rumb a Buenos Aires, cap el 1949, acompanyat d'Eichmann, al final de Unos por otros -que és la quarta part de la saga Berlín Noir-. Posteriorment li seguien un parell de novel·les ambientades a l'Argentina i Cuba que ja no vaig voler llegir doncs diuen diversos  blogs baixaven un mica el nivell.

Però al descobrir que Philip Kerr va recuperar a Gunther en l'espai temps, que es mou millor, els anys del règim nazi: amb Gris de Campanya explica el seu paper durant la guerra a Minsk y aquesta Praga Mortal  s'ambienta en la regió de Bohemia y Moravia governada pel temible Heydrich.


Philip Kerr escriu una historia novament desencantada de Bernie Gunther; ell és un alemany que havia lluitat a la primera guerra mundial, contrari al nazisme, però per poder subsistir es troba servint a la policia berlinesa allà resolt crims quotidiants: assassinats de lo més vulgars. Així  Bernie està sobrevisquen relativament al Berlín de 1941, empaitat pels fantasmes Minsk, resolguen algun cas d'assassinat, gaudint amb la seva nova amant quan el temible i recentment nombrat governador de Bohemia i Moravia, Reinhard Heydrich, el seu antic cap que  el reclama perquè passi un cap de setmana al seu castell de Praga.


La novel.la es d'un noir clàssic: un detectiu de tornada de tot, cínic però bona persona en general que fa la seva feina com millor sap, una femme fatale que enreda i enamora l'heroi i un dolent què representa el mal absolut. I com no, dialegs absolutament vius i irònics.  Ara bé l'únic que em falla de Kerr són les seves extenses descripcions que més que configurar un món viu, el dota d'una mica de cartró i pedra on se li veuen les costures, això sempre a succeït amb Kerr, potser va ser un dels motius que el deixes amb Gunther camí a l'Argentina. Això sí la doble trama funciona com un rellotge: un home atrapat en el fil de la història, superat pels esdeveniments i un misteriós assassinat al castell de Heydrich on trobarem un misteri propi d'Agatha Christie. Encara què alguns elements de la trama es fan força  previsibles a les ultimes pàgines m'han glassat la sang, però la sensaciò general és de decepció.

El llibre comença amb Heydrich mort víctima de l'operació Antropoide per saber més, sobre la mateixa, recomano l'excel.lent HHhH de Laurent Binet.

No hay comentarios: